Dolfs skola i källkritik #3: Ett tips från underrättelsevärlden
[För den som vill läsa serien från start så inleds den med ”Introduktion och brasklapp”]

Eders Ödmjuke vaskar vidare
Jag stötte en gång i tiden för länge sedan på en liten uppgift om hur man klassificerade källor inom en underrättelseverksamhet. Då det var åtskilliga år sedan har jag fullständigt glömt vad det var i för sammanhang jag såg detta, så jag har inte heller haft någon möjlighet att verifiera om det verkligen är sant, men det är logiskt och kan vara värt att ha i bakhuvudet när man värderar sin information.
Kort sagt så gick det till så att man värderade uppgifterna med ett betygssystem där man betygsatte både själva uppgiften i sig och källan för sig. På ett ungefär så gick det till så att man graderade då själva källan (budbäraren) från A för ”Utomordentlig, pålitlig” i fallande skala till E för ”Urusel, ingen trovärdighet alls”, medan man betygsatte själva uppgiften i sig från 1 ”Säker, verifierad via andra källor” till 5 ”Löst skvaller, eventuell desinformation”. Så när då någon operatör inhämtade information från fältet, vilket då i dessa sammanhang mycket väl kan handla om rent spioneri och underrättelseverksamhet med höga insatser, och skulle vidarebefordra det vidare så markerades uppgiften helt enkel som t.ex. B3. Det vill säga, den kom från en ganska så bra källa, och uppgiften var hyfsat trovärdig. Så den som i nästa led fick uppgiften hade i B3 en kort och koncis bedömning som värderade informationen åt honom.
Några exempel:
E5: Ett exempel på ren smörja (5) från ytterst opålitlig källa (E) är Carina Bergfeldt i Aktuellt den 12 januari i år, när hon i samband med skandalen över att Trump klassade vissa länder som shithole countries sade: ”… och det kommer ju i en kontext där det inte är första gången presidenten hamnar i knipa för hur han refererar till vissa människor, han har tidigare sagt att mexikaner skickar våldtäktsmän till USA, han har sagt att man skall införa ett muslimförbud, han har sagt att det fanns fina människor bland nynazisterna i Charlottesville och han har sagt att svarta personer som knäböjer under nationalsången är dumma. Och det är den kontexten som gör att reaktionerna blir så starka.” Carina har genom sin tydliga aversion mot Trump och genom att upprepade gånger belagts med felaktigheter i sin rapportering nedgraderat sig själv till att bli ”E” som källa och uppgifterna hon ger i detta fallet är av ren skvallerkaraktär. (Jag anmälde detta inslag till granskningsnämnden då jag omedelbart såg att 3 av de 4 påståendena är direkt verifierbara som falska vinklingar, och jag misstänker att det även gäller det fjärde om mexikaner om jag hade ids gräva i det. Att granskningsnämnden ännu efter snart 4 månader inte har svarat säger väl en hel del. De måste leta febrilt efter något kryphål för att slippa fälla inslaget.)
Aktuellt och Rapport är väl sådana källor som jag spontant skulle klassa som ”C”, men när de meddelar att ”den folkkära artisten Barbro ’Lill-Babs’ Svensson har gått bort” så är själva nyheten i sig en ”1”. Så detta stycke information får då ”C1” som gradering. Det finns ingen större anledning att ifrågasätta uppgiften trots att den kommer från en svag källa. Rent allmänna nyheter av typen ”hamnstrejken i Göteborg bla bla bla” blir när de kommer via public service ofta C3. Gäller det mer politiskt känsliga saker så kan man ursprungsmärka det som C4, såvida man inte har någon form av stöd för uppgifterna från annat håll som gör att man kan uppgradera dem till C3 eller C2. Rent av C1.
En relativt tillförlitlig källa kan vara Brå som får ett ”B”. Det borde vara ”A”, men då de uppvisar en viss känslighet för vad som är politiskt korrekt kan man tyvärr inte ge dem det. SCB skulle kunna anses vara ”A”. De förefaller vara pålitliga i sin hantering av uppgifter, men själva uppgifterna i sig kan spänna över hela registret från ”1” till ”5” beroende på beställare, hur man samlat in informationen osv.
Rent allmänt skulle man kunna börja med att klassa uppgifter från okända källor som C3 och sedan allteftersom man får in mer information höja eller sänka klassificeringen, både vad gäller just det ämnet och just den källan. När det gäller källan som budbärare, så vet man ju aldrig från första början om det är en bra eller dålig källa, det är något man kommer fram till som en del av processen, så graderingen ändras över tid. Likaså, ju mer uppgifter man får in från flera källor om ett visst ämne, ju enklare blir det att placera in nya uppgifter på skalan ”1” till ”5”.
Nu menar jag inte att man faktiskt skall sitta och märka uppgifter och källor på det här viset, men det kan vara en bra modell att ha med sig i bakhuvudet, och att inlemma det i sitt tankesätt. Att man betraktar ”förmedlaren” och ”uppgiften” som två separata enheter och värderar dem var för sig och därifrån får en samlad bedömning som man kan förhålla sig till.
Och vill man så skulle man givetvis kunna utvidga systemet så att det får fler klassificeringar, eller en finare indelning.
I nästa inlägg kommer jag förmodligen att filosofera lite över att det inte finns några bra nyheter.
I övrigt kan jag tillägga att när det gäller spionverksamhet så var Antonio Prohias helt klart en A1:
©2018 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.
Det där är väl mest som att presentera betygssteg snarare än att förklara hur man ska göra för att sätta betygen.
En källa har ju olika klassning beroende på informationen, det går inte att värdera dem var för sig. En journalist på aftonbladet som rapporterar någon positivt om Ryssland har ju högre trovärdighet eftersom journalistens intresse ju bara är att rapportera negativt om Ryssland. Samma journalist som rapporterar positivt om Ukraina får ju lägre trovärdighet eftersom det ju är i linje med dennes intressen.
En lägre trovärdighet i en fråga behöver inte heller betyda att källan själv är medveten om vare sig lögner eller vinklingar. Jag kommer t.ex. ihåg att många debattörer diskuterade om EU:s öststater hade lågt valdeltagande i EU-valen för att de hade blivit “röstutmattade” av att gå från att aldrig rösta till att rösta en massa gånger. Det var ju en av kalla krigets propagandamyter att man inte hade val i östblocket och Sovjetunionen, trots att de röstade mer än i Schweiz. Jag tror inte att de ljög, de var bara okunniga. Samma sak kunde man höra från relativt intellektuella när SvT rapporterade om supervalåret i Centralamerika och då bland annat tog med att de var både nationella och regionala val på Kuba, de påstod att SvT hade hittat på valen på Kuba.
Sen kan det såklart vara propagandalögn också. Jag försökte t.ex. lägga till en artikel på Wikipedia (både svenska och engelska) om valen på Kuba, helt enligt mall från artiklar om andra länder, men de artiklarna angreps snabbt av moderatorer så att de raderades och jag blockerades.
Men frågan är om de källorna ska värderas olika för att den ena tror på osanningen och den andra ljuger medvetet?
När det gäller informationen så bör den ju också klassas efter den kontext som ges. T.ex. den jordanske piloten som brändes till döds av ISIS. Han hade dömts för att ha brandbombat en skola där barn brändes till döds, men den delen utelämnades i nästan all rapportering. (Fast media har varit ganska öppna med att de inte är opartiska när de rapporterar om ISIS.)
Ett ganska aktuellt fall drogs igång av några “invandringskritiska” sidor där man hävdade att en invandrare i Finland “friats från våldtäkt” trots att han erkänt samlag med en tioåring. Påståendet är ju sant så sett att åklagaren yrkat på att han skulle fällas för våldtäkt och det friades han från. MEN han fälldes för sexuellt utnyttjande av minderårig till tre års fängelse, vilket utelämnas av de “invandringskritiska”.
Sen används ju språk på ett sätt för att lura den korkade massan. T.ex. att regeringen i länder man inte tycker om kallas för “regim” för att det låter hemskare. Där kan ju också informationen vara korrekt men språket används för att snedvrida tolkningen.